Přelomový rozsudek: Majitelé zatopeného pozemku pod nádržemi Nové Mlýny získají díky Frank Bold Advokátům finanční náhradu

Přes 670 tisíc korun odškodného získají majitelé pozemků za jejich zatopení při výstavbě soustavy vodních nádrží Nové mlýny na jižní Moravě. Na základě nové rozhodovací praxe Ústavního soudu o tom rozhodl Krajský soud v Brně. V soudním sporu manžele úspěšně zastupovala kancelář Frank Bold Advokáti, jedná se přitom o jedno z prvních rozhodnutí, kdy soud peníze v podobném případu přiznal.

Vodní dílo Nové Mlýny vznikalo od 70. do 80. let 20. století. Při jeho výstavbě došlo k zaplavení několika obcí a mnoha pozemků místních. Pokud se jejich majitelé domáhali náhrady za zatopení, mohli dosud získat pouze jednorázovou náhradu, v mnoha případech byla ale i ta již promlčená. To se novým rozhodnutím Ústavního soudu mění. „Z rozhodnutí soudu vyplývá, že nárok na peněžní náhradu za zatopení pozemků vzniká za každý den trvajícího omezení. Klienti ji tedy mohou požadovat za každý den, kdy je vodní dílo na jejich pozemku,” uvádí advokát Jan Hejl z kanceláře Frank Bold Advokáti.


Prozatím manželé, kterým dotčené pozemky patří, získají podle rozhodnutí krajského soudu přes 670 tisíc korun za tři roky zatopení. Pokračovat chtějí žalobou o náhradu i za další období.

Vodním dílem, kterých se nová rozhodovací praxe může dotknout, přitom nejsou jen nádrže. Týká se to i hrází, jezů, kanalizací, vodních řadů, zavlažovacích systémů, protipovodňových opatření, studen a mnoha dalších. „Pokud bylo vodní dílo vybudováno před rokem 2002 a neexistuje jiné věcné břemeno než zákonné, má vlastník pozemku nárok na náhradu za omezení jeho užívacího práva k pozemku. Může o ni tedy žádat za každý den a to zpravidla až tři roky zpětně,” dodává Hejl.


Řešíte problém s vodním dílem, které je umístěno na Vašem pozemku?

Situaci s Vámi rádi probereme při úvodní právní konzultaci a navrhneme další kroky. V případném soudním řízení Vás zastoupíme.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.