Znojmo bude mít závazná pravidla pro investory. S pomocí odborníků z Frank Bold

Znojmo bude mít pravidla pro investory. Pomůže s nimi poradenská společnost Frank Bold Advisory a právní kancelář Frank Bold Advokáti. Zásady spolupráce města Znojma s developery, jak se bude dokument nazývat, mají zlepšit plánování rozvoje města, vnést do procesu výstavby větší transparentnost a zkvalitnit infrastrukturu.

Jde nám o promyšlený a odpovědný přístup k rozvoji našeho města. Pravidla budou sloužit jako rámec pro spolupráci mezi městem a soukromými investory, kteří chtějí ve Znojmě stavět nové bytové projekty či realizovat jiné záměry určené pro komerční bydlení, komerční nebo průmyslové výstavbě,“ přibližuje podstatu starostka Znojma Ivana Solařová. Budoucí pravidla mají určit, za jakých podmínek město Znojmo umožní soukromým investorům novou bytovou nebo jinou komerční i průmyslovou výstavbu, případně jakým způsobem se mají podílet na rozvoji technické infrastruktuře města.

„Zásady formují partnerský vztah mezi městem a developery, protože cíl by měly mít obě strany společný: vytvoření kvalitního veřejného prostoru, který funguje ve prospěch obyvatel. Naše práce na zásadách představuje nastavení jasného procesního rámce a podmínek, za jakých je možné ve městě realizovat investiční projekty, aby se město mohlo rozvíjet udržitelně," vysvětluje advokát Jiří Nezhyba z kanceláře Frank Bold Advokáti.

Soukromí investoři by v návaznosti na tato pravidla měli v budoucnu finančně přispívat na rozvoj infrastruktury města. „Zpravidla je stanoven příspěvek na metr čtvereční obytné plochy. Jeho výši určíme v návaznosti na podrobnou analýzu, se kterou nám pomůže renomovaná společnost Frank Bold. Je ale možné, že v případě opravdu velkých projektů bude v pravidlech přímo zakotveno, že musí investor například na své náklady vybudovat dopravní, nebo jinou technickou infrastrukturu k dané lokalitě,“ vysvětluje starostka Solařová. „Chceme soukromé developery více zapojit do rozvoje infrastruktury města. V minulosti bylo ve Znojmě běžné, že vznikl nový bytový projekt pro sto i více lidí, přičemž veškerá související zátěž zůstala na bedrech města. To je samozřejmě špatně, developeři by měli nést spoluzodpovědnost a přispívat na dopravní infrastrukturu, ať už jde o parkování nebo úpravy křižovatek či zkapacitnění dopravních tepen, ale třeba i na nová místa ve školách, veřejnou zeleň i kapacitu vodovodů a kanalizací, jejichž zátěž s každým takovým projektem významně narůstá,“ uvedl radní Radomír Kaman, který se sám profesně věnuje architektuře a urbanismu.

Spolupráce se společností Frank Bold má vést také k získání lepšího pohledu na rozvojový potenciál města Znojma. „Součástí projektu bude i takzvaná urbanisticko-ekonomická analýza, která nám poskytne nástroje pro jednání s budoucími investory, kdy budeme jinými slovy vědět, jak atraktivní je to, které území, a jaké požadavky na investora ze strany města jsou adekvátní,“ vysvětluje starostka Solařová.

Záměr vytvoření pravidel pro investory schválila Rada města Znojma na své schůzi dne 6. června 2024. Pravidla mají být hotová během podzimu 2024. Pravidla pro investory se budou týkat komerční výstavby, tedy především bytových projektů určených na prodej, nebudou se týkat soukromé výstavby nebo rekonstrukcí domů či bytů ze strany veřejnosti. Obdobná pravidla pro investory fungují například v Brně, Jihlavě nebo Pardubicích.

Uvažujete o využití dokumentu pro úpravu jednání mezi investory a obcí?

Probereme s Vámi konkrétní situaci a podmínky, které jsou pro další výstavbu na území obce důležité a zapracujeme je do klíčového dokumentu pro další rozvoj.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.