Uspěli jsme u soudu: rozhodl o omezení hluku z dálnice D1 u Troubska a Bosonoh

Krajský soud v Brně minulý týden rozhodl o žalobě obce Troubsko a spolku z městské části Brno-Bosonohy, týkající se hluku z D1 a silnice II/602. Rozsudek potvrdil, že Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje (KHS JMK) postupovala nezákonně, když ani po podání podnětu k řešení nadměrného hluku z obou komunikací nezahájila správní řízení, směřující k omezení hlučnosti. Vycházela totiž z nesprávných hygienických limitů hluku. Podle soudu nyní musí řízení, které povede k omezení hluku, zahájit.

Z rozhodnutí soudu vyplývá, že Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje pochybila, když při posuzování, zda je nutné zahájit správní řízení vedoucí k omezení hluku z dotčených komunikací, vycházela z nesprávně stanovených hygienických limitů hluku a navíc tvrdila, že řízení v případě překročení limitů zahájit může, ale nemusí. „K porušování hlukových limitů docházelo už v minulosti, KHS ale nezákonně uplatňovala zvýšený limit pro tzv. „starou hlukovou zátěž”. Ten byl v době po podání žaloby zrušen. V současné době hluk z obou zmíněných silnic překračuje „standardní“ hygienické limity,” říká advokát Pavel Černý z kanceláře Frank Bold Advokáti, který žalobce zastupuje.

Podnět k řešení nadměrného hluku podali společně v říjnu 2021 obec Troubsko, Spolek Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Bosonohách z.s. a městská část Brno-Bosonohy. Když ani po jeho podání Krajská hygienická stanice správní řízení vedoucí k omezení hluku nezahájila, podala obec Troubsko a spolek žalobu ke Krajskému soudu v Brně.

Podle Libora Doláka ze spolku Občané za ochranu kvality bydlení v Brně-Bosonohách hluk výrazně dopadá na zdraví místních obyvatel. „Hluk, který je pravidelně vyšší, než je stanovený limit, významně zhoršuje kvalitu života. Věřím, že nyní dojde k nápravě této situace,” uvádí Dolák..

„Svým nezákonným postupem Krajská hygienická stanice JMK významně zasáhla do práva naší obce na vlastní samosprávu, konkrétně do práva bránit život obyvatel před nadměrným hlukem, proti čemuž jsme se v žalobě ohradili. Těší mě, že nám soud dal za pravdu,” říká Markéta Bobčíková, starostka Troubska.

Rozhodnutí soudu vítá i Martin Černý, starosta městské části Brno-Bosonohy. „Dopravní a hluková zátěž je v naší městské části enormní a jsem tedy rád, že nám dal soud za pravdu. Zároveň se za našeho vedení radnice podařilo začít tento problém intenzivně řešit a díky spolupráci s magistrátem města Brna a Jihomoravským krajem jsme se zásadně posunuli v jednání ohledně obchvatu Bosonoh, včetně efektivní protihlukové ochrany. Jsem totiž přesvědčen, že to je jediné řešení pro ochranu zdraví a bezpečnosti našich obyvatel,” říká.

V době po podání podnětu ke Krajské hygienické stanici z října 2021 platil na některých místech v Troubsku a Brně-Bosonohách limit 65/55 dB, na jiných 60/55 dB. Oba tyto limity byly překračovány. Aktuálně je platný hlukový limit ještě vyšší, 68/58 dB a i nyní dochází k jeho překračování.


Jsme experti na právo životního prostředí a spory týkající hluku

Ochraně kvality života a životnímu prostředí včetně sporů, které týkají hluku, se věnujeme více než 20 let. Jsme nejen pravou rukou obcí a spolků, kteří životní prostředí aktivně brání, ale také investorů a společností, které chtějí úspěšně splnit zákonné podmínky pro realizaci svých záměrů. 

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.