Změny v zákoníku práce: Co už se ví a co se blíží s flexibilní novelou? Máme řešení pro HR

Je to už více než rok, co nabyla účinnosti novela zákoníku práce, která přinesla velkou vlnu změn v oblasti pracovního práva. Zaměstnavatelé neměli příliš času na přípravu, většina novinek totiž nabyla účinnosti pouhých pár hodin po formálním ukončení legislativního procesu a naše zkušenost ukazuje, že řada organizací novinky do své dokumentace dosud nezpracovala. Zároveň je na obzoru už další vlna novinek, které budou účinné od 1. ledna 2025, a řada dalších bude spojena s tzv. flexibilní novelou.

Vše pro vás shrnujeme v našem článku níže.

Pokud chcete mít vždy online k dispozici aktualizované veškeré pracovněprávní dokumenty, které potřebujete, vyzkoušejte naši novou platformu pracovnipravo.online pro digitalizaci a automatizaci HR agendy včetně elektronického podepisování dokumentů.

S využitím naší platformy, kterou jsme připravili ve spolupráci Legal Systems, vše, co popisujeme v aktuálním článku, už nebudete muset řešit.

Valorizace minimální mzdy a zrušení zaručené mzdy

Mění se stanovení minimální mzdy. Dosud její výši stanovovala vláda v nepravidelných intervalech, novela nyní konkretizuje způsob, jakým bude minimální mzda určována a přináší jednotný mechanismus výpočtu. Minimální mzdu bude pravidelně každý rok vyhlašovat Ministerstvo práce a sociálních věcí  a bude se počítat jako předpokládaná průměrná hrubá měsíční nominální mzda pro následující kalendářní rok, která se bude násobit vládou stanovenými koeficienty. V souvislosti s touto změnou očekává vláda v následujících letech rekordní růst minimální mzdy. 

Zaručená mzda se zcela ruší a zaměstnavatelé tak budou při sjednávání pracovních podmínek hlídat pouze výši minimální mzdy. Nová úprava bude platit pro zaměstnance v platové sféře, pro kterou se zavádí tzv. zaručený plat, jehož výpočet bude vycházet z výše minimální mzdy a koeficientů podle čtyř stupňů náročnosti práce.  

Podpora kolektivního vyjednávání

Novela plní požadavky evropské legislativy a přináší změny podporující kolektivní vyjednávání, například v oblasti mezd. Další úpravy se týkají kolektivních smluv vyššího stupně a zaměstnavatelů, u kterých působí více odborových organizací. 

Samorozvrhování pracovní doby a zrušení rozvrhu dovolené

Nově se zaměstnanec a zaměstnavatel mohou dohodnout, že si bude zaměstnanec rozvrhovat pracovní dobu sám, dosud byla tato možnost v teorii i v praxi sporná.

Jiná změna se dotkne dovolených. Novela totiž ruší povinnost zaměstnavatele vypracovávat písemný rozvrh jejího čerpání. 

Dohodáři: odměna za práci v noci nebo o víkendu

Zaměstnanci v režimu DPP/DPČ si budou nově moci se zaměstnavatelem sjednat odměnu z dohody s přihlédnutím k práci v noci, k práci v sobotu a v neděli a práci ve ztíženém pracovním prostředí.

Změny týkající se konkrétních skupin zaměstnanců

Novela přináší změny například pro zdravotníky, horníky nebo pro platovou sféru (v otázce příplatků). 

Co přinese flexibilní novela?

Takzvaná flexibilní novela zákoníku práce byla již projednána vládou na konci srpna, v jaké ho nakonec dostane ke schválení sněmovna zatím není jasné. Cíl novely je nicméně zřejmý – zvýšení flexibility pracovního trhu. Zatímco z tzv. transpoziční novely těží zejména zaměstnanci, flexibilní novela má více pomoci zaměstnavatelům. 

Prodloužení zkušební doby

Nově by mělo být možné sjednat zkušební dobu až na 4 měsíce, u vedoucích zaměstnanců až na 8 měsíců. V průběhu zkušební doby lze ujednat i její prodloužení (do uvedených maximálních dob trvání). 

Zkrácení a průběh výpovědní doby

Novela by měla přinést zkrácení výpovědní doby na 1 měsíc, a to zejména v případech významných pochybení zaměstnanců. Navrhuje se také sloučení některých výpovědních důvodů.

Zásadní praktická změna nás čeká v podávání výpovědi. Nově se bude výpovědní doba počítat ode dne doručení výpovědi, v praxi tak dojde ke zkrácení celého výpovědního procesu. Dosud začínala výpovědní doba prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi, zaměstnavatel a zaměstnanec tak spolu museli v některých případech „nuceně“ strávit až o měsíc více, pokud byla výpověď doručena počátkem kalendářního měsíce. 

Rodičovská dovolená a práce u stávajícího zaměstnavatele

Novela umožní zaměstnanci souběh rodičovské dovolené a práce prostřednictvím DPP/DPČ u stejného zaměstnavatele v případě výkonu práce stejného druhu. Do praxe se tedy zavádí úprava legalizující nastavení, kterého zaměstnanci a zaměstnavatelé dosud často dosahovali obcházením zákona. 

Rodiče čeká ještě jedna příjemná změna. Pokud se zaměstnanec vrátí po mateřské nebo rodičovské dovolené do práce do 2 let věku dítěte, zákon mu bude garantovat stejnou pracovní pozici. 

Výplata mzdy v cizí měně

Bude možné sjednat výplatu v cizí měně, a to za předpokladu, že se bude jednat o měnu, pro kterou Česká národní banka vyhlašuje převodní kurz. Možnost výplaty v cizí měně se bude týkat zaměstnanců, u kterých existuje mezinárodní prvek. 

Práce nezletilých od 14 let

Návrh novely umožňuje nezletilým vykonávat lehké práce již od 14 let. Míří tak zejména na možnost letních brigád a občasných přivýdělků žáků a studentů.

Další změny

Novela přináší celou řadu dalších změn, například:

  • prodloužení lhůty pro výpověď z kázeňských důvodů,
  • změny v otázkách dovolené v případě neoprávněného ukončení pracovního poměru,
  • změny v oblasti pracovní doby – v případě mimořádných událostí bude možné zkrátit nepřetržitý denní odpočinek až na minimum 6 hodin,
  • rozvolnění podmínek pro doručování mzdového a platového výměru (nově to bude možné se souhlasem zaměstnance i interním elektronickým systémem zaměstnavatele, včetně firemního emailu) 
  • a v neposlední řadě možnost neomezeného opakování pracovních poměrů na dobu určitou pro zaměstnance, kteří zastupují zaměstnance na mateřské/rodičovské dovolené.

O čem se mluví?

Nad rámec uvedených změn, o kterých již mluvíme v konkrétní podobě, se dále diskutuje řada dalších novinek, u kterých se cesta k uzákonění komplikuje nebo nemají podporu vládní koalice. 

V druhé polovině roku 2024 se bude šířeji řešit otázka evidence dohod o provedení práce (DPP) a otázka odvodů z těchto dohod. Jejich kumulování totiž  někteří využívají k nahrazování pracovního poměru, což je spojeno s negativními sociální dopady.

Dalším opakovaně diskutovaným bodem je výpověď bez udání důvodu, která nakonec není součástí již připravených novel. Očekává se ale, že bude předmětem poslaneckých návrhů a na toto téma se ještě povede širší diskuse. 

Je těch změn moc? Ušetřete za HR a právní služby. Máme unikátní digitální řešení

Díky platformě pracovnipravo.online, kterou jsem připravili ve spolupráci s Legal System, budete mít vždy po ruce aktuální pracovněprávní dokumenty revidované advokátní kanceláři. Vše je digitalizované včetně možnosti podepisovat dokumenty na dálku jednoduše online.

Více o plaformě pracovnipravo.online

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.