Víte, jak nechat změnit územní plán pro vaši výstavbu? Čtěte o novince v územním plánování

Jako vlastníkovi pozemku se vám může stát, že územní plán obce, kde se místo nachází, stavbu neumožňuje. Přesto lze situaci řešit změnou územního plánu. Tento proces se však nedávno změnil a je důležité vědět, co vás čeká.

Jak často se mění územní plán a jak o změnu zažádat?

Obce mají povinnost každé čtyři roky vypracovat zprávu o tom, jak se územní plán uplatňuje a zda je třeba ho aktualizovat. Tato zpráva slouží jako pojistka, aby obce pravidelně vyhodnocovaly stav území. Pokud potřebujete zapracovat změnu do územního plánu dříve než uplyne tato čtyřletá lhůta, musíte o změnu u obce požádat. Tento proces se však v poslední době změnil a klade na žadatele vyšší nároky

Především je nutné podat návrh na změnu územního plánu ať už samostatně nebo s pomocí autorizované osoby, která má oprávnění k pořizování územního plánu. Pokud tento zpracovaný návrh nepředložíte, vyhodnotí obec váš podnět až při pravidelné čtyřleté zprávě. 

Aby se podnětu obec věnovala dříve, musíte coby žadatel o změnu územního plánu předložit nejen návrh zadání změny, ale také stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody z hlediska významného vlivu na lokalitu v rámci Natura 2000 a stanovisko příslušného úřadu z hlediska posouzení vlivů na životní prostředí. Upozorňujeme, že pokud některý z těchto podkladů nepředložíte, bude se obec podnětu věnovat až při projednání zprávy o uplatňování územního plánu, což se děje jednou za čtyři roky. 

Druhou možností, jak zajistit zapracování změny územního plánu, je domluvit se přímo s obcí, aby si vzala váš podnět za svůj. V takovém případě se na vás nebudou vztahovat všechny administrativní náležitosti a změna může být provedena rychleji. Obec má totiž k dispozici pořizovatele územního plánu a po posouzení může podnět kvalifikovaně předat ke zpracování.

Žádat můžete jen o změnu stávajícího územního plánu

Dříve mohl vlastník pozemku nebo stavby žádat o přijetí změny nebo nového územního plánu. Nyní může žádat pouze o změnu stávajícího územního plánu. Tato změna má za cíl zjednodušit celý proces, ale v některých ohledech klade na žadatele vyšší nároky, zejména co se týče potřebných podkladů.


Plánujete výstavbu, která není v souladu s aktuálním územním plánem? 

Vaši konkrétní situaci probereme během právní konzultace a navrhneme pro Vás nejvhodnější postup. Jsme experti na stavební právo a územní plánování, které opakovaně oceňuje i žebříček Právnická firma roku. 

Obraťte se na nás

 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.