Zelená energie v ČR: plánovací smlouvy pomáhají nalézt společnou řeč při výstavbě obnovitelných zdrojů

V Česku se odehrává boom zájmu o zelenou energii a s tím související výstavby obnovitelných zdrojů energie. Vedle solárních elektráren, které vznikají i na střechách mnoha bytových domů nebo firemních halách, se často mluví také o větrných elektrárnách. Masivnější stavební záměry ale často v obcích, u nichž mají vznikat, naráží na protesty místních.

Podobně jako v případech developerské výstavby pomáhají najít společnou řeč oběma stranám a oboustranně výhodné řešení plánovací smlouvy v energetice. S vyjednáváním součinnosti mezi investorem a obcí máme jako Frank Bold Advokáti rozsáhlé zkušenosti z měst, jako je Praha, Brno, Jihlava, Pardubice nebo i Čeladná. Plánovací smlouvu, která stanovila základní rámec, jakým bude investor a samospráva strany spolupracovat, jsme připravili například pro společnost NOHO pro energetický projekt chystaný v obci na Pardubicku.

Plánovací smlouvy umožňují městům a investorů spolupracovat na vzniku projektu už od jeho počátku, a zamezit tak jeho negativním důsledkům pro území. Lze v nich vymezit například lokality, kde vznik konkrétního energetického zdroje není možný a kde naopak může proběhnout průzkum, zda je lokalita pro výstavbu vhodná. Stejně tak je ve smlouvě možné určit, za jakých podmínek je vůbec možné na území obce konkrétní energetické zdroje stavět. 

Mezi podmínky může samospráva zařadit třeba konkrétní parametry energetického záměru jako je výška u větrných elektráren nebo rozsah zamýšleného solárního parku, počet výroben, časové omezení průzkumu lokalit a podobně. 

Pokud poté obec plánovací smlouvu podepíše, přistupuje tím na součinnost v povolovacím procesu. Ani v takovém případě ale místní obyvatelé nemusí přijít například o možnost referenda pro určení lokalit nebo podmínek výstavby.

Jak proces uzavření smlouvy probíhá?

Prvním krokem je uzavření nezávazné dohody mezi obcí a investorem o přípravě konkrétního záměru, na kterou navazuje takzvaná dohoda o společném záměru. Teprve poté následuje uzavření nepojmenované smlouvy o spolupráci, tedy finální plánovací smlouvy. 

Od 1. července 2024 je nově nutné myslet i na to, že i výstavbu obnovitelných zdrojů energie ovlivňuje nový stavební zákon. Dříve uzavřené smlouvy je proto vhodné doplnit vhodnými dodatky.

Příklad z praxe: NOHO obci nabízí finanční příspěvky i výhodné dodávky elektřiny

Kvůli energetické soběstačnosti svých projektů se pro výstavbu vlastních větrných elektráren rozhodla developerská společnost NOHO z Hradce Králové. S vyjednáváním o realizaci záměrů na území vytipovaných obcí se obrátila na naše experty z kanceláře Frank Bold Advokáti. 

Plánovací smlouvu, která stanovila základní rámec, jakým budou obě strany spolupracovat, jsme pro společnost NOHO připravili pro chystaný projekt v obci na Pardubicku. Zatímco investor se zavazuje dodržovat všechny platné právní předpisy a pravidelně informovat obec o pokroku projektu, obec musí poskytnout potřebnou součinnost a podporu pro územní plánování. 

Součástí dokumentu je také stanovení finančních příspěvků od investora obci, které se odvíjejí od počtu a velikosti vybudovaných větrných elektráren. Tyto příspěvky mají být následně použity na rozvoj obce a zlepšení životních podmínek jejích obyvatel. Jednou z možností, kterou může větrný park obci přinést, jsou také dodávky elektřiny za výhodných podmínek v rámci energetického společenství. Pro NOHO má největší prioritu.


Zvažujete výstavbu solárního nebo větrného parku? Nebo chcete být jako obec připraveni na příchod investorů?

S plánovacími smlouvami máme rozsáhlé zkušenosti z developmentu a podpory měst i z výstavby obnovitelných zdrojů energie. Navrhneme pro Vás na míru takové plánovací smlouvy, které budou oboustranně výhodné pro investory i místní obyvatele a samosprávy.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.