Otázky a odpovědi: Jak na sdílení elektřiny? Větší odběratelé se mohou snadno propojit s výrobci

Česká republika stojí před klíčovou výzvou transformace energetiky směrem k obnovitelným zdrojům, ve které sehraje významnou roli mimojiné i propojování větších výrobců energie z obnovitelných zdrojů s těmi, kteří by zelenou energii rádi odebírali, typicky výrobními nebo jinými většími firmami.

Díky tomu si výrobci zajistí stabilní odkup elektřiny a odběratelé naopak získají výhodnou a cenově stabilní elektřinu včetně případného zeleného certifikátu.

S propojením odběratele s výrobcem může pomoci platforma energieodvyrobce.cz, kam se stačí zaregistrovat a vyplnit relevantní informace o své spotřebě nebo výrobě. Ve Frank Bold zajistíme vaše spárování, vyjednání podmínek, za nichž se bude energie sdílet, a uzavření smlouvy o dodávkách. Nemusíte být experti na energetiku, vším vás provedeme.

Řešení je stále relativně nové a ze strany odběratelů i výrobců proto vyvstává řada otázek ohledně jeho praktického využití. Jak ale s odebíráním nebo dodáváním zelené energie začít? Odpovídáme na některé časté otázky, se kterými se setkáváme. Podrobněji o tom, jak sdílení funguje čtěte zde.

Jak se sdílení mezi odběratelem a výrobcem z OZE v praxi realizuje?

Jednoduché sdílení mezi několika subjekty se dá řešit prostřednictvím institutu aktivního zákazníka. Můžete tak sdílet zelenou elektřinu v menší skupině předávacích míst – respektive až mezi 11 registračními čísly předávacích míst (tzv. EAN) – tedy například čtyři různé výrobny sdílejí elektřinu mezi sedm různých odběrných míst..

Přitom nezáleží, zda se jedná o odběrná místa a výrobny jednoho subjektu, nebo subjektů různých. Můžete tedy sdílet elektřinu jak ze svých OZE do jiných budov vašeho podniku, tak i s externím partnerem. V modelu aktivního zákazníka zároveň není zákonem limitována účast např. velikostí vašeho podniku.

Musíme se někde registrovat, abychom se sdílením mohli začít?

Ano, pro sdílení formou takzvaného aktivního zákazníka je nutné se registrovat u Elektroenergetického datového centra. S tím vám Frank Bold rádi pomůžeme. 

Budeme při realizaci sdílení mezi výrobcem a odběratelem potřebovat spolupráci s obchodníkem s elektřinou?

Ne, to je právě výhoda sdílení elektřiny. Každému odběrnému místu zůstává jeho současný obchodník, který zároveň odpovídá u daného odběrného místa za odchylku. Váš stávající dodavatel elektřiny není oprávněn sdílení jakkoliv zakázat.

Kdy bude nejdříve možné elektřinu sdílet?

Systém, který zajišťuje sdílení elektřiny se spustil v srpnu 2024. Nyní už je možné se registrovat u Elektronergetického datového centra a začít sdílet. Reálně lze tak očekávat počátek sdílení v průběhu podzimu 2024.

Připravíme vaši firmu na sdílení elektřiny

Ve Frank Bold Vás celým procesem od A do Z provedeme včetně případného propojení s vhodným výrobcem nebo odběratelem.

Obraťte se na nás

Nebo využijte platformu energieodvyrobce.cz

Zajistěte si dlouhodobé sdílení levné zelené elektřiny přímo od výrobce. Propojíme vás!

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.