Sdílení elektřiny je i pro větší odběratele. Propojováním s výrobci dosáhnou úspor

Slyšeli jste o nové možnosti sdílení elektřiny, ale nevíte, jak ho reálně využít pro vaši firmu? Tento článek vysvětluje základní přínosy a fungování sdílení pro větší odběratele a výrobce elektřiny.

Pravděpodobně jste už zaznamenali informace o nedávné změně energetické legislativy a startu komunitní energetiky. Co jste si ale z veřejné debaty nejspíš neodnesli je fakt, že sdílení elektřiny není určeno pouze pro velké a komplexní komunity nebo malé výrobce (tzv. domkaře). 

Naopak s sebou přináší nové příležitosti i pro byznys s vyšší spotřebou elektřiny i větší výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) a ve Frank Bold už řadu těchto subjektů propojujeme mimo jiné prostřednictvím naší platformy energieodvyrobce.cz.

Sdílení jako nová příležitost

Pro odběratele je sdílení elektřiny dalším nástrojem, jak ušetřit na elektřině a stát se méně závislými na klasických dodavatelích energií. Pro zajištění zelené elektřiny už není vaší jedinou možností výstavba obnovitelného zdroje přímo na místě spotřeby (např. fotovoltaiky na střeše vaší firmy). Nově je umožněno sdílet si elektřinu skrze veřejnou distribuční síť z jiných míst České republiky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ z vašich vlastních nebo i cizích výroben. Vytváří se tak jakési virtuální propojení přímo mezi výrobcem zelené elektřiny a jejím odběratelem.

Výhody sdílení elektřiny pro odběratele elektřiny

  • sdílení levné, zelené energie

  • stabilizace výdajů za elektřinu skrze dlouhodobé sdílení

  • zisk zelené elektřiny (vč. certifikátu o jejím původu) pro vaše ESG cíle

  • doplněk k vaší dodávce od obchodníka s elektřinou

Výhody sdílení elektřiny pro výrobce z OZE

  • možnost zajistit si odbyt (prodej) elektřiny i v čase, kdy jsou na trhu výkupní ceny velmi nízké, nebo dokonce záporné

  • zlepšení návratnosti projektu 

  • další možnosti financování projektu OZE

Jak bude sdílení fungovat v praxi?

Sdílení elektřiny neznamená její fyzickou přepravu z bodu A do bodu B, ale spočívá v úpravě faktury za elektřinu od vašeho dodavatele. Z fyzikálního hlediska totiž není možné, aby účastníci sdílení reálně odebrali z distribuční soustavy tu samou elektřinu, kterou do ní odeslali.

Sdílení elektřiny je proto ve výsledku pouze účetní operací. Celkové množství elektřiny poskytnuté dodavatelem se na vaší faktuře za elektřinu sníží o množství elektřiny, které s vámi jiný účastník sdílel ze svého OZE. Před spuštěním sdílení se s vaším partnerem zároveň předem dohodnete, v jakém poměru si sdílenou elektřinu rozdělíte.

Skvělé vysvětlení, jak funguje sdílení naleznete i v tomto článku na stránkách Unie komunitní energetiky.

Jaký je pro vás vhodný model sdílení?

Při debatě o sdílení elektřiny se diskuze může stáčet pouze ke komunitní energetice a vzniku tzv. energetických společenství. Sdílení elektřiny však nemusí probíhat pouze takto komplexně a mezi velkým počtem subjektů. Jednodušší projekty mohou naopak využít model tzv. aktivního zákazníka.

Hlavní výhodou aktivního zákazníka je, že sdílení není nijak územně limitováno. Je tak například možné sdílet z fotovoltaické elektrárny v Plzni až do výrobní haly v Ostravě.

Model aktivního zákazníka pokrývá projekty až o 11 odběrných místech a výrobnách OZE. Pro představu je níže uveden příklad, kdy čtyři různé výrobny sdílejí elektřinu mezi sedm různých odběrných míst.

Přitom nezáleží na tom, zda se jedná o odběrná místa a výrobny jednoho subjektu, nebo subjektů různých. Můžete tedy sdílet jak ze svých OZE do jiných budov vašeho podniku, tak i s externím partnerem (např. developerem fotovoltaického parku). V modelu aktivního zákazníka zároveň není zákonem limitována účast např. velikostí vašeho podniku.

Velká výhoda spočívá také ve flexibilitě tohoto modelu. Bližší podmínky sdílení zákon výrazněji nesvazuje, proto si například platbu za sdílení či pravidla ukončení sdílení můžete s protistranou nastavit poměrně svobodně ve společné smlouvě o sdílení.

Co budete pro sdílení potřebovat? Ve Frank Bold  vše zařídíme od A do Z

  • Analýza vaší spotřeby elektřiny a potenciál sdílení elektřiny z OZE. Ve Frank Bold projdeme vaši spotřebu, abychom vás propojili s vhodnou výrobnou z OZE.
  • Analýza ekonomiky projektu. Doporučíme vám, jak vhodně nastavit ekonomiku celého projektu.
  • Audit vaší smlouvy s obchodníkem a komunikace s ním. Informujeme vašeho dodavatele o záměru sdílet elektřinu a v případě nejasností s ním zajistíme navazující komunikaci.
  • Revize vašeho elektroměrového rozvaděče. Ve Frank Bold vám doporučíme revizního technika, který ověří, zda je možné instalovat průběhové měření bez dalších technických úprav rozvaděče.
  • Příprava smlouvy o sdílení. Naši právníci zajistí nastavení  podmínek sdílení mezi vámi a vaším partnerem při sdílení.
  • Registrace u EDC. Abyste mohli reálně začít sdílet, zajistíme i registraci u Elektroenergetického datového centra, které řídí sdílení a předává informace o sdílení vašemu obchodníkovi.

Obraťte se na nás


Zaujalo Vás sdílení zelené elektřiny? Propojíme Vás s výrobcem nebo odběratelem

Najdeme Vám vhodného partnera pro sdílení v rámci naší nové služby. Stačí se registrovat na stránkách energieodvyrobce.cz.

Máte už představu o Vašem projektu a chcete ho dotáhnout do konce? Poradíme Vám s ekonomikou i právní stránkou a objasníme detaily sdílení. 

Obraťte se na nás

Autor článku: Jan Bakule, právník Frank Bold

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.