Jak má Praha schvalovat a provozovat solární elektrárny? Frank Bold Advokáti navrhli řešení

Česká energetika prochází v letošním roce proměnou, kterou charakterizuje boom zájmu o projekty komunitní a komunální energetiky. Díky novele energetického zákona Lex OZE 2 startuje sdílení elektřiny v praxi už letos v srpnu. Těžit z ní budou i města, která tak mohou vlastní vyrobenou elektřinu sdílet mezi obecními budovami a využívat jejich potenciál na maximum, zásadně stabilizovat výdaje na elektřinu a snížit vznik emisí. 

S těmito cíli vzniklo v hlavním městě Pražské společenství obnovitelné energie, pro které experti z advokátní kanceláře Frank Bold Advokáti navrhli postup pro realizaci připravovaných projektů v souladu s dotačními podmínkami a pro navazující provoz.

Společenství má pro Prahu zajišťovat veškeré komplexní služby a činnosti související s přípravou, realizací a provozem výroben obnovitelné energie, především fotovoltaických elektráren (FVE). Vzhledem k tomu, že nemovitosti vytipované pro instalaci výroben elektřiny jsou v majetku města nebo městských příspěvkových organizací i městem vlastněných společností, bylo nutné v rámci obchodně-provozního modelu organizace navrhnout konkrétní postup pro schvalování a provoz elektráren, aby co nejlépe odpovídal pražským interním předpisům a umožnil dodržet dotační podmínky. 

FVE jsou v současnosti projektovány na základních a mateřských školách, knihovnách, domovech pro seniory a dalších sociálních zařízeních, Zoologické a Botanické zahradě. Kromě veřejných budov bylo také nutné vyřešit, jak postupovat ohledně bytových domů v majetku města. 

Možnosti nakládání s budovami ve vlastnictví města proto mapuje rozsáhlá analýza od Frank Bold Advokátů. „Kromě právních aspektů vlastnictví a provozování FVE jsme navrhli také postup pro realizaci při financování elektráren s využitím různých dotačních titulů a jejich podmínek. Pro využití vyrobené elektřiny nespotřebované v místě jsme doplnili informace k nastavení energetického společenství nebo pro využití institutu aktivního zákazníka a doporučili klientovi nejvhodnější postup,” uvedla Anna Francová, vedoucí advokátka kanceláře Frank Bold Advokáti.

Desítky FVE na bytových domech i v městských areálech 

V současné době už Pražské společenství obnovitelných zdrojů na několika projektech napříč Prahou pracuje. Nyní má dokončených a v provozu 29 fotovoltaických elektráren instalovaných na bytových domech. 

Do roku 2025 by mělo vzniknout dalších 25 fotovoltaických elektráren v areálech nebo na budovách, které vlastní Magistrát hlavního města Prahy. Samostatným projektem je instalace FVE v areálech Pod Šancemi a ZEVO Malešice, kde je již nainstalováno 5 fotovoltaických elektráren z celkem 7 plánovaných, poslední nyní procházejí závěrečným stavebním řízením. Celkem  mají všechny tyto elektrárny pro město vyrobit 4788 MWh elektřiny ročně.


Připravíme vás na výrobu, prodej a sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů

Jsme experti na energetické právo a obnovitelné zdroje energie. Města i firmy připravujeme na možnosti, které přináší nová legislativa v oblasti výroby a sdílení elektřiny. Postaráme se o vše od analýzy spotřeby, přes ekonomiku projektu až po nezbytné právní dokumenty.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.