Začíná sdílení elektřiny v praxi. Pustit se do něj můžete po registraci u datového centra

S měsíčním odkladem dnes v praxi startuje dlouho očekávané sdílení elektřiny, kterou si budou moci mezi sebou poskytovat domácnosti, firmy nebo třeba budovy v rámci obce. Umožňuje to otevření registrace Elektroenergetického datového centra (EDC) pro energetická společenství i aktivní zákazníky. Původní červencový termín zpozdila příprava informačního systému EDC.

Sdílení elektřiny bude v praxi možné až po dokončení registrace zájemce u EDC, která od začátku do konce potrvá přibližně tři měsíce, a také po instalaci průběhových elektroměrů. „Zákazníci se tak stanou aktivními hráči na energetickém trhu, namísto pouhých pasivních spotřebitelů. To podpoří lokální produkci a spotřebu energie, což zvýší energetickou soběstačnost regionů. Energetické chování spotřebitelů také ulehčí distribuční soustavě. Letos se rozjíždí desítky pilotních projektů a do roku 2040 by komunitní energetika mohla pokrýt až 80 % spotřeby českých domácností,” říká Laura Otýpková, právnička a expertka na energetické právo Frank Bold

Změna čeká i bytové domy, v nichž už lidé vyrobenou elektřinu sdílí. Nově pro ně totiž také platí povinnost zaregistrovat se u EDC do konce letošního roku, jinak o možnost sdílení přijdou. Registrovat se musí i ti, kteří by se do sdílení v bytovém domě chtěli připojit nově. 

Revoluční změna v české energetice dnes startuje po dvouletém legislativním procesu, který měl za cíl ukotvit komunitní energetiku v zákoně a legálně ji v ČR umožnit. Díky němu budou moci lidé snížit své náklady na elektřinu a zajistit si větší energetickou nezávislost

Zavedení sdílení elektřiny je jednou z celé řady změn, které postupně promění českou energetiku. Již nyní poslanci projednávají novelu Lex OZE 3, která podpoří rozvoj baterií a sdružování flexibility. Následovat bude transpozice nového designu trhu s elektřinou (Electricity Market Design), který schválila Evropská unie v dubnu tohoto roku. Díky těmto změnám bude česká energetika moderní - bude efektivně využívat data o výrobě a spotřebě i dostupnou kapacitu sítí. Užitek z obnovitelných zdrojů navíc budou moci mít všichni účastníci trhu - firmy, domácnosti i obce.

Návod, jak se sdílením začít najdou zájemci v manuálu Jak začít sdílet elektřinu, který jsme připravili spolu s experty v Unie komunitní energetiky.


Chcete využít sdílení energií a realizovat projekty v oblasti komunitní a komunální energetiky?

Využije potenciál střech svých nemovitostí, ať už jste samospráva nebo podnikatel, a sdílejte vyrobenou energii. Kromě úspor můžete dosáhnout také na zajímavý příjem. Ve Frank Bold Vám pomůžeme zorientovat se v právech, povinnostech a možnostech, které vám dává platná legislativa nejen o sdílení elektřiny. Budeme stát po Vašem boku při technické přípravě. ekonomickém výpočtu i právním řešení celého projektu.

Analýza možností výroby, prodeje a sdílení elektřiny z obnovitelných zdrojů

Právní a projektové konzultace ke sdílení elektřiny. Rezervujte si odborníky

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.