Zastupujeme klienta ve sporu o připojení LDS k distribuční síti. Odmítání ze strany distributora je bezdůvodné

Společnost VČE LDS, která se zaměřuje na výstavbu lokálních distribučních soustav (LDS), zastupujeme ve sporu s pražským distributorem, společností PREdistribuce, o připojení k hladině vysokého napětí. Volnou kapacitu pro připojení distributor má, jak prokázalo kontrolní šetření Energetického kontrolního úřadu. Nejde přitom o ojedinělý případ - podobnou zkušenost mají i další investoři na území Prahy.

Na problém náš klient narazil při přípravě lokální distribuční soustavy pro projekt bytové výstavby, kterou plánoval připojit do distribuční sítě na hladině vysokého napětí. To je zcela zásadní pro dobíjení elektromobilů, které mělo být součástí projektu a pro něž je připojení na vysoké hladině nutné. „Lokální distribuční soustava má také oproti přímému připojení do sítě několik benefitů - její výstavba je rychlejší a zajišťuje odběratelům komplexní servis. Pro obyvatele plánovaných domácností je jednoznačně výhodnější. Jsme tedy v tomto ohledu konkurenční pro distributory. Přesto jsme na takto bezdůvodný odpor k připojení na hladině vysokého napětí, jako vidíme ze strany PREdistribuce, zatím nikde nenarazili,” uvedl Martin Darius, jednatel VČE LDS.


Zdroj: https://www.vcelds.cz/

V květnu v roce 2021 proto VČE LDS o takové připojení požádala regionálního distributora, společnost PREdistribuce. Ta to však odmítla s tím, že možné připojení pouze na hladině nízkého napětí s tím, že na hladině vysokého napětí nemá pro připojení volnou kapacitu.

„Aby však bylo možné jakýkoliv projekt připojit na hladinu nízkého napětí, je nutné mít kapacitu primárně na vysoké hladině napětí, proto takové zdůvodnění neobstojí a je zřejmé, že ve skutečnosti jde především o finanční motivaci distributora,” uvedla advokátka Anna Francová z kanceláře Frank Bold Advokáti, která VČE LDS právně zastupuje.

ERÚ potvrdil volnou kapacitu v síti. Připojení distributor odmítá

S rozhodnutím společnost VČE LDS nesouhlasila a po několika neúspěšných jednáních se zástupci distributora v prosinci 2021 jsme proto v jejím zastoupení podali žádost o prošetření volné kapacity sítě k Energetickému regulačnímu úřadu. Z kontrolního šetření následně vyplynulo, že distributor volnou kapacitu k připojení na hladině vysokého napětí má. Přesto takové připojení stále odmítá a trvá na hladině nižšího napětí, která je pro něj ekonomicky výhodnější.

O tom, že pokud distributor na vysoké hladině volnou kapacitu má, musí projekt připojit, rozhodl loni v prosinci také Energetický regulační úřad. Proti tomu podala PREdistribuce rozklad a spor proto pokračuje dál.

Situaci navíc zkomplikovala novela energetického zákona Lex OZE 2, která je účinná od letošního ledna. Podle ní by totiž od letošního roku měl hladinu napětí pro připojení projektů určovat distributor a získat tak absolutní vliv při rozhodování o tom, na jaké hladině projekt připojí. „Předpokládáme však, že sporu našeho klienta by se tento pozměňovací zákon dotknout neměl,” uvedla Francová.


Jsme experti na řešení sporů v energetice

Rádi Vaši situaci detailně probereme během konzultace, situaci zanalyzujeme a navrhneme nevjhodnější postup jeho řešení. V případě, že bude nutné spor řešit soudně, Vás před soudem zastoupíme.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.