Braňte se nelegálním skládkám v obcích. K nalezení efektivního řešení pomůže právní analýza

S neoprávněnými skládkami bojují obce napříč celou Českou republikou. Mnohdy se takové skládky nachází na soukromých pozemcích. Dotčené úřady pak při jednání s jejich majiteli naráží na řadu právních i faktických problémů, pro které se jeví odstranění neoprávněné skládky jako složité nebo dokonce nemožné. K řešení přitom může vést hned několik cest. Základem je zvolit s ohledem na okolnosti tu správnou, a vybavit se trpělivostí.

Pokud řešíte, jak černou skládku z území obce odstranit, obraťte se na Frank Bold Advokáty. Díky našim dlouholetým zkušenostem v právu životního prostředí vám pomůžeme najít nejvhodnější řešení na míru vaší situaci.

Nejčastější typy skládek: stavební odpad a autovraky

Mezi nejčastější typy skládek patří nelegální skládky stavebního odpadu, kdy se stavební společnosti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ namísto předání odpadu do zařízení určeného k nakládání s odpady a zaplacení souvisejících poplatků –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zbavují stavebního odpadu odložením na jiné místo, často pod falešnou záminkou, že jej využijí pro terénní úpravy. 

Dalším častým typem je neoprávněná skládka autovraků, při které se odpovědné osoby opět vyhýbají nákladům na řádnou likvidaci, případně si mohou i vydělávat dovozem nepojízdných vozů ze zahraničí. Hromady stavebního odpadu či autovraky se pak kupí na pozemcích v obci, narušují její vzhled, obtěžují místní obyvatele a mohou mít i vážné dopady na životní prostředí v postižené oblasti.

Jak černé skládky řešit?

Dosáhnout odstranění černých skládek je pro obce a dotčené úřady mnohdy velmi komplikované. Častým problémem bývá nutnost prokázat, že materiál, nepojízdná vozidla či jiné věci odkládané na pozemky, naplňují definici odpadu obsaženou v zákoně o odpadech, a je tak možné podle tohoto zákona postupovat. Nicméně i tato obtíž je řešitelná. 

Navíc nejde o jediný nástroj, který lze k odstranění neoprávněné skládky využít. Často se jedná o porušení na více úsecích práva (dotýkají se například stavebního práva nebo ochrany zemědělského půdního fondu) a v některých případech tak může být jednodušší je řešit nástroji obsaženými v těchto jiných předpisech.  

Každá skládka s sebou nese svá specifika. Pro obce proto může být mnohdy složité se zorientovat v tom, jaké právní prostředky lze využít a jakou nejvhodnější cestu řešení zvolit. Doporučujeme proto obrátit se na specializovanou právní kancelář a zhodnotit dostupné možnosti prostřednictvím právní analýzy.


Potřebujete řešit nelegální skládku na území obce?

Během právní konzultace s Vámi probereme konkrétní situaci, ve které se nacházíte. Díky našim mnohaletým zkušenostem s právem životního prostředí a s pomocí obcím i jiným subjektům s odstraňováním černých skládek, vám navrhneme nejvhodnější postup na míru.

Obraťte se na nás 

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.