Co přinášejí zásady spolupráce měst s investory? Miliony na občanskou vybavenost

Řada měst čelí novým výzvám v souvislosti s rozšiřující se výstavbou. Řešení může přinést zavedení Zásad pro spolupráci obce s investory. Coby transparentní a předvídatelná pravidla přinášejí jasný rámec spolupráce a také je díky nim možné hradit náklady spojené s budováním nezbytné infrastruktury. Formou finančního či nefinančního plnění se na ní mohou podílet sami developeři. Typicky se jedná o budování škol, parků nebo komunikací.

Už v roce 2020 jsme ve Frank Bold Advokáti připravili Zásady spolupráce s investory pro město Jihlava, které se tak stalo vůbec prvním statutárním městem s těmito pravidly. Během čtyř následujících let jsme pomohli na svět zásadám v řadě velkých i menších měst.

Je mezi nimi Brno, Liberec, Pardubice nebo hlavní město Praha, ale také menší města a obce, jako jsou Mníšek pod Brdy, Bystřice, Čeladná, Kamenice, Ostravice nebo Mikulov. S řadou měst na zásadách, případně na jejich aktualizaci podle nového stavebního zákona, aktuálně pracujeme –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ patří mezi ně Hradec Králové, Příbram, Tachov, Benešov, Znojmo nebo Pyšely

Modelový výpočet investičního příspěvku podle Zásad:
pro bytový dům a pro logistické centrum

Zásady v Jihlavě: 21 smluv, 13 příspěvků za 8 milionů Kč, 60 milionů Kč v závazcích

V Jihlavě bylo s investory od přijetí zásad do přibližně poloviny roku 2024 uzavřeno 21 smluv o poskytnutí investičního příspěvku, z toho bylo uhrazeno 13 investičních příspěvků o celkové hodnotě 8 milionů Kč. Ve zbývajících smlouvách jsou investoři zavázáni poskytnout investiční příspěvky o celkové výši 60 milionů Kč, včetně možnosti uhrazení tohoto investičního příspěvku formou nepeněžního plnění. 

Příklad plnění: Polyfunkčním dům v Brně, 12 podlaží a 8 milionů Kč příspěvek

Statutární město Brno k 30. dubnu 2023 informovalo, že od přijetí Zásad spolupráce s investory, které jsou účinné od 1. dubna 2021, bylo uzavřeno 56 smluv s investory, ze kterých plyne do Fondu developerských projektů cca 420 milionů korun. Díky této spolupráci začalo vznikat 5 613 nových bytů.

Jedním z konkrétní příkladů je polyfunkční dům QVADRO Gajdošova v Brně-Židenicích. Firma Cooptel má záměr stavět polyfunkční objekt o 2 podzemních a 10 nadzemních podlažích s bytovými a nebytovými jednotkami. V rámci stavby bude vybudováno celkem 87 bytů. Vznikne dopravní a technická infrastruktura, která bude po kolaudaci převedena do vlastnictví města – jedná se o komunikační plochy, veřejnou zeleň a retenční nádrž. Stavebník se ve smlouvě zavazuje, že městu Brnu poskytne finanční příspěvek ve výši 7 713 920 Kč.

Metodika spoluúčasti investorů v Praze a vybrané projekty

Za zmínku stojí také fungování zásad, respektive Metodiky spoluúčasti investorů, v Praze, kterou jsme hlavnímu městu ve Frank Bold Advokáti pomohli od začátku nastavit a kterou aktuálně přizpůsobujeme na podmínky nového stavebního zákona. Klíčový dokument pro zachování kvality života a budoucnosti bydlení schválili pražští zastupitelé v lednu 2022. 

Jako Frank Bold jsme pak nechyběli ani u uzavření prvních smluv, které už Metodika přinesla a zastupovali jsme Prahu při vyjednávání o konkrétní spolupráci s investory v lokalitách Rohanského ostrova nebo Nákladového nádraží Žižkov. V případě Rohanu získá Praha a městská část Praha 8 od developera příspěvek 560 milionů korun především na výstavbu parku a novou školu v této lokalitě. V případě nádraží se developer v historicky první trojstranné dohodě o podobě výstavby v tomto brownfieldu zavázal přispět 167 miliony korun na občanskou vybavenost.

Vybraná města, kterým pomáháme u implementace Zásad

Ve Frank Bold vám připravíme Zásady a plánovací smlouvy na míru

Zpracujeme pro vás zásady coby transparentní a předvídatelná pravidla, jejichž prostřednictvím je možné náklady spojené s budováním nezbytné infrastruktury přenést formou finančního či nefinančního plnění na developera. Postaráme se o vzory plánovacích smluv i o vyjednávání s investory.

Obraťte se na nás

Ozvěte se nám. Jsme Váš partner pro správná rozhodnutí

Poskytnete nám základní informace

Stačí stručně popsat situaci, kterou právě řešíte, vyplnit kontaktní údaje a odeslat formulář níže.

Dohodneme si podmínky spolupráce

Zavoláme Vám, nebo se ozveme e-mailem, probereme detaily možné spolupráce a připravíme nabídku.

Pustíme se do práce

Pokud se rozhodnete využít našich služeb, uděláme vše pro úspěšné vyřešení vašeho případu.

S čím potřebujete pomoci*

Vaše jméno a příjmení*

Váš telefon*

Ulice a č.p., město*

Váš e-mail*

Poptávám placenou právní službu a potvrzuji, že souhlasím s podmínkami poskytování právních služeb

Přečtěte si, jak nakládáme s osobními údaji zde.